Κατηγορίες

Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Προετοιμασία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις



Πόσοι μαθητές έχουν συνειδητά αποφασίσει μόνοι τους τις σπουδές τους, ανεπηρέαστοι από τους γονείς τους; 

Ελάχιστοι. 

Όχι μόνον δεν αποφασίζουν μόνοι αλλά έχουν προβλήματα με τους γονείς τους.
Οι νέοι δεν διαβάζουν ελεύθερα ούτε πολύ αποφασισμένα.
Οι περισσότεροι κυριαρχούνται από την επιθυμία των γονέων ή από τα προβλήματα σχέσεων με τους γονείς τους.

Υπάρχουν προβλήματα τελείως ασυνείδητα, στην ψυχή των γονέων, αξεπέραστα, τα οποία, εμποδίζουν την εξέλιξη του παιδιού τους.

Μια κλινική περίπτωση

Η πρωτότοκη κόρη ήταν πολύ καλή μαθήτρια, αλλά ήταν αδύνατον να γράψει καλά στα τεστ. Έκανε λάθη και οι καθηγητές της απορούσαν. Συνέστησαν στη μητέρα να δουν ειδικό. Άκουσα τον πόνο της μητέρας. Δεν είχε σπουδάσει, όμως έκανε ότι μπορούσε για τις κόρες της και αγχωνόταν για την απόδοση  της  πρώτης. 

Η σχέση τους ήταν εξαιρετική. 
Η αγάπη της μίας για την άλλη επίσης.
Η κόρη διάβαζε και η μητέρα αγωνιούσε. 
Δεν καταλάβαιναν όμως το γιατί.

Η καλή τους σχέση και η αγάπη που είχε η μία για την άλλη, όσο και αν αντικειμενικά θεωρείται θετική, σε σχέση με την ανεκπλήρωτη επιθυμία της μητέρας και την αποτυχημένη προσπάθεια της κόρης, ερμηνεύτηκε ψυχαναλυτικά από την θεραπεύτρια ως εξής: η κόρη αδυνατούσε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της διότι αυτό που επεδίωκε όχι μόνον δεν το είχε επιτύχει η μητέρα, αλλά ούτε  καν είχε την δυνατότητα να  προσπαθήσει να το πραγματοποιήσει.

Θα ήταν σαν να επιτίθεται η κόρη στην μητέρα κατακτώντας η ίδια αυτό που η μητέρα δεν είχε αποκτήσει. 

Γι' αυτό τον λόγο δεν κατόρθωνε να γράψει καλά, να έχει καλή επίδοση στα τεστ και κατά συνέπεια να επιτύχει στις πανελλήνιες εξετάσεις.

Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα, για το πως μπορεί ένας πόνος στην ψυχή της μητέρας να γίνει ασυνείδητο εμπόδιο στη ζωή του παιδιού και η ερμηνεία του να ανακουφίσει μητέρα και παιδί.

Η μητέρα ηρέμησε βλέποντας την κόρη της να αποδίδει στο διάβασμά της και η κόρη χωρίς κανένα ψυχικό εμπόδιο συνέχισε την προσπάθεια της και τελικά πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου